8000 Székesfehérvár, Sarló u. 4.

Nyitvatartás : Hétfőtől péntekig: 9-12 és 14-17
  Telefon : +36 22 348 566

Számítógépes szemüveg

Számítógépes szemüveg

A számítógépek kijelzői, mobiltelefonok, táblagépek, tévéképernyők olyan kék fényt bocsátanak ki, amelyek túlzottan megerőltetik a szemet. Emellett más, súlyos biológiai hatása is van szervezetünkre! A képernyő túl hosszú ideig történő nézésének tünetei: homályos látás, száraz, piros és fáradt szemek és a fejfájás.

A kék fény ugyanakkor a természetben is megtalálható, hiszen a napfény is tartalmazza ezt a hullámhosszt. A nappali kék fény segíti szervezetünket, növeli az éberséget, javítja a memóriát és hangulatjavító hatása is van.

A túlzott képernyő és monitor használattal nagyobb mennyiségben éri szemünket a káros sugárzás, mely legfőképp a melatonin nevű hormon termelődését befolyásolja. Ez a hormon felelős az alvás-ébrenlét egyensúlyának megtartásáért és egyben a legerősebb antioxidáns, ami szervezetünket védi a betegségek ellen!

A képernyők fénye folyamatos éberséget jelez agyunknak, ezzel felborítva a biológiai ritmusunkat. A csökkent melatonin hormon termelődése miatt alvászavar is kialakulhat, mely nagyon súlyos következményekkel járhat! Megváltozhat a szervezet anyagcseréje, magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, felborulhat a hormontermelés.

Már nálunk is kedvező áron elérhetők azok a lencsék, melyek kiszűrik a kék fényt és ezáltal kevésbé terhelik a szemet.

Meg kell említenünk, hogy a monitorok és kijelzők túlzott használata más módon is károsítja a szemet (például kevesebbet pislogunk monitor olvasás közben és a szemizmainknak sem tesz jót).

Tanácsunk intenzív monitor- és mobileszköz kijelző-használathoz:

– tartsunk sűrűn szüneteket,

– ha nem tudunk szünetet tartani, használjunk műkönnyet,

– fogyasszunk több folyadékot!